Tuesday, May 18, 2010

Api Bila Kecil Menjadi Kawan, Bila Besar Menjadi Lawan

Api lilin yang kecil menjadi teman kita jika tiada bekalan elektrik. Ia membantu kita menerangi sebahagian ruang kehidupan kita. Ia juga dapat menghindari kita dari ketakutan akibat kegelapan malam. Walau bagaimanapun, api bila dah besar, ia boleh membakar dan memusnahkan segala-galanya. Ia tidak lagi memberi faedah kepada kita, malah menyebabkan kerugian dan kesengsaraan yang berpanjangan kepada kita.

4 comments:

Leenoh said...

Salam.

Terima kasih kerana menziarahi blog Kehidupan Bersih.

Syor untuk anda..Kalau anda ada masa lapang pada Sabtu ini pergilah ke Masjid al.Majidi Sg.Layar Hujung, laporkan suasana aktiviti Kursus Haji.Ambillah gambar banyak-banyak.

Dan benarkan saya salin (copy) gambar-gambarnya kerana pada peringkat permulaan dulu saya juga terlibat dengan kursus tersebut, sekarang telah pindah ke Shah Alam.

Shaiful Zaidi said...

Salam..InsyaAllah...nanti ada kelapangan saya pi. Hari Sabtu ni tak dapat pi coz saya nak ke Shah Alam..ada jemputan kahwin.

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

Shaiful Zaidi said...

Salam...terima kasih atas komen yang membina.Sebenarnya, saya masih dalam proses belajar menulis blog. Pengalaman bloger2 lain amat diperlukan untuk memantapkan blog ini. Thanks again..

Related Posts with Thumbnails