Friday, February 7, 2014

Hati-hati bila nak upgrade Android.

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Apa khabar?

Semalam, saya telah menerima mesej untuk menaiktaraf atau upgrading Android S3 saya. Mesej sebegini telah diterima beberapa kali sebelum ini, tapi saya buat tak peduli jer. Tiba semalam tertarik pulak untuk upgrade.. Tunggu punya tunggu dari pagi hinggga ke petang upgrading tu belum selesai. Akhirnya saya check, nampak macam 'hang'. Lalu saya tanggalkan bateri dan masukkan balik. Bila diON semula, yang keluar hanya perkataan 'SAMSUNG' sahaja dan tidak boleh ke tetapan seterusnya.

Saya pun ke Samsung Mobile Service Centre di Lagenda Heights. Tak lama menunggu, S3 saya telah diformat semula. Maka hilanglah semua no. telefon dan maklumat-malumat lain dalam hp saya.

Di servis centre tu saya perhatikan ada customer yang kena tukar 'motherboard' akibat proses upgrade software.

Nasihat saya kepada rakan-rakan yang nak upgrade Android.. jangan lupa buat backup especially no.  tel.  or any important information. Kalau tak..abaikan sahaja mesej yang diterima.

29 comments:

Muhammad Khairuddin Lim said...

thanks for info

Abe Kie said...

salam..sy x berani kerja upgrade android atau root hp ni. baik serahkan kpd yg pakar..

Bin Muhammad said...

Bahaya sungguh! bila dah jadi...mesti menyusahkan. Tapi takkan terjadi kat saya sebab saya guna Nokia lama, xde android...hehe

Shaiful Zaidi said...

U r welcome.

Shaiful Zaidi said...

Wasalam..itu yg sepatutnya.

Shaiful Zaidi said...

Ya mmg menyusahkan esp. nak cari no tel kenalan dan saidara-mara. Yg guna whatsapp atau social media bolehlah dpt balik, tapi yg takda terus lost contact...huhuhu

Mia Liana said...

payah juga kalau macam ni... nasib mia punya ok.. lega..

Shaiful Zaidi said...

Syukur hp Mia takda problem..

Khai♥Rin : anies said...

So far xpenah terjd...insya allah akn berhati2...terima kasih krn berkongsi

Shaiful Zaidi said...

No. tel Anies pun dah hilang...

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

owh! ye ke?..bunda walaupun pakai android, tapi jarang nak godek2 benda2 yang bunda tak reti...takut jadi benda2 macam nilah...lagi pun bunda bukannya mahir sangat...

pernah sekali2 'hang' pun bunda dah menggelabah suruh anak tengokkan...

Hanif Idrus said...

Betull..
sebab tu ebelum saya upgrade semua apps dan contact saya simpan kat Google Drive/ Google Apps

Hanif Idrus said...

Salam singgah...lama tak ke mari

Shaiful Zaidi said...

Waalaikumussalam Bunda.
Saya selalu belajar dr pengalaman dan kesilapan...

Shaiful Zaidi said...

Itu langkah yg bijak oleh HI..

Shaiful Zaidi said...

Terima kasih mai ke sini..

❤Kamsiah❤ said...

hilang semua contact no..hehe yg tu mmg sangat2 menyusahkan..

Teacher Basariah said...

ooo..patutla hp hubby sy problem sblm ni..kes ni rupanya..huhu

Kesuma Angsana said...

info bagus ni... tq berkongsi yer

Shaiful Zaidi said...

Betui 3x...huhuhu

Shaiful Zaidi said...

Ye ke....dah nasib kami...

Shaiful Zaidi said...

Sama2 KA

Kazman / Sue said...

uikkk... bahaya jugak ni yee... tapi memang kita kena hati2x juga...

Shaiful Zaidi said...

Ya..kena hati2..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

betul tu. no tel kena jaga betul-betul. jika hilang data susah nak cerita..huhu.

Shaiful Zaidi said...

Ya..skrg ni mmg buat backup..
Belajar dr kesilapan.

Cik Misstree said...

Pengalaman En. Shaiful pengajaran untuk saya.

Cik Misstree said...
This comment has been removed by the author.
Eddy Ahmad said...

tu la ko xnk tnya aku dlu. mmg dari awal s3 ade problem dgn android 4.3 lepas ni google dlu sblm upgrade kehkeh.

Related Posts with Thumbnails