Thursday, June 30, 2011

Akibat Petir...KAMPALA: Kilat menyambar sebuah sekolah rendah di barat Uganda, menyebabkan 19 pelajar terbunuh dan 50 lagi cedera, kata polis semalam.

Kejadian berlaku di Sekolah Rendah Runyanya di daerah Kiryandongo, kira-kira 225 kilometer di barat laut Kampala, kelmarin.


Jurucakap polis tempatan berkata, 15 daripada korban adalah pelajar perempuan.

“Daripada 50 yang cedera, 15 mangsa masih dalam keadaan kritikal dan kini dirawat di Hospital Mulago,” katanya.Media tempatan pula melaporkan, 21 pelajar lagi rentung selepas satu lagi sekolah di daerah Zombo disambar kilat.
Bagaimanapun, polis tidak dapat mengesahkan kejadian itu. Akhbar Daily Monitor melaporkan, 28 orang maut dan ramai lagi cedera dalam sejak minggu lalu.

Angka itu termasuk kejadian terbaru kelmarin.Uganda kini mengalami musim hujan lebat luar biasa dan kekerapan serangan kilat sejak akhir-akhir ini mendorong ahli politik menuntut penjelasan rasmi daripada kerajaan. - AFP

Sumber: Metro online


SZ:Macam-macam kes berlaku di luar negara. Alhamdulillah....syukur...ia tidak berlaku di negara kita.

6 comments:

MaMa AiNi said...

ya..en.shaiful..alhamdulillah ..kita disini ok sahaja..simpati juga ngan nasib kanak2 itu..ada hikmah diseblk semua itu..hanya Allah yang mengetahuinya..

Shaiful Zaidi said...

@ MaMa AiNi
Salam Kak Aini...
Alhamdulillah.

Re@_@lfa said...

Visit here...

Shaiful Zaidi said...

@Re@_@lfa
terima kasih sobat..

Khairil said...

subhanallah...itulah tanda kebesaran-Nya..ada hikmah disebalik kejadian itu...

Shaiful Zaidi said...

@ Khairil
Salam En. Khairul..
ya benar...ada hikmah yg tersembunyi..

Related Posts with Thumbnails