Thursday, May 10, 2012

Adakah anda mengalami Nomophobia?

Gambar Hiasan

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pagi ini ketika sedang 'menyerok' di sebuah gerai sambil membaca akhbar tempatan, saya tertarik pada satu artikel iaitu tetang gejala Nomophobia. Apadia Nomophobia? 

Nomophobia ialah fobia (takut) tanpa telefon. 

Menurut satu kajian, dianggarkan 66% penduduk Britain kini memilih untuk 'bersama' dengan telefon sepanjang masa dan tidak boleh berpisah dengan alat telekomunikasi itu walaupun sekejap. 

Antara tanda-tanda seseorang  itu berdepan dengan masalah Nomophobia ialah 

  1. Tidak boleh mematikan telefon.
  2. Sentiasa memeriksa panggilan tidak dijawab, sms dan e-mail.
  3. Kerap mengecas bateri.
  4. Tidak boleh meninggalkan telefon walaupun ke tandas.
Setahu saya, kajian tentang gejala ini kat Malaysia belum ada lagi.  Saja saya nak buat survey..


Adakah anda mengalami salah satu daripada gejala Nomophobia di atas?

13 comments:

KhaiRin : anies said...

sy x termasuk... mayb org yg termsk dlm golongan ni adalah org yg sentiasa berurusan dgn org lain..

Puan Lavender said...

Menyorok kan sebetulnya.

saya tidak mengalami nomophobia.
buktinya:
1. hp saya hanya akan bercas setelah skrin hp berkelip-kelip lalu padam.

2. dalam seminggu hanya 2x sahaja cas hp.

3. masih boleh hidup tanpa ada hp di sisi sebab public phone kan ada.

Kamsiah said...

hampir 2 bln tanpa hp (rosak)...rasa aman ja..tak kalut nak baca bila sms masuk...
akak boleh hdup tanpa hp..:)

ANIM said...

oo..terdengar pagi tadi juruhebah radio IKIM turut memperkatakannya..
saya ni dh sipi2 gak nih..
sbb sy baca e-mel dr hp..

Hanif Idrus said...

Baisanya lelaki atau pompuan yang dah nikah tapi ada 'Affair" ajer buat macam tu kat Malaysia ini..kekekekekke.

khairul said...

hmmm.dh ada tanda2 ni skit haha

Shaiful Zaidi said...

@KhaiRin : anies
baguslah...hehehe

Shaiful Zaidi said...

@Puan Lavender
dah biasa menyebut..."menyerok"
mmg diakui kebanyakan orang panggil "menyorok", tapi perkataan tu lebih bermaksud bersembunyi..

Shaiful Zaidi said...

@ Kamsiah
byk lg cara kita boleh berkomunikasi kan akak..

Shaiful Zaidi said...

@ANIM
ada sipi2...hehehe

Shaiful Zaidi said...

@Hanif Idrus
ye ke..?? hehehe

Shaiful Zaidi said...

@ khairul
ya ka...

mama aini said...

ehem mama tak termasuk lagi dlm gulungan tu..harap2 tidaklah sampai jadi camtu..he2x..

Related Posts with Thumbnails