Wednesday, January 4, 2012

Bukan Hanya Kereta, Jerung Pun Ada Hibrid.SYDNEY - Sekumpulan saintis semalam mendedahkan mereka telah menemui jerung hibrid pertama di dunia di perairan Australia.
Ketua penyelidik berkenaan, Jess Morgan berkata, jerung hibrid tersebut terhasil daripada proses mengawan antara jerung muncung hitam Australia dengan jerung muncung hitam biasa sekali gus merupakan satu penemuan mengejutkan di bidang sains.
"Ia amat mengejutkan kerana tiada siapa pernah melihat jerung hibrid sebelum ini, Inilah bukti proses evolusi," kata Morgan.
Menurutnya, penemuan jerung hibrid itu dibuat semasa kerja merekodkan spesies jerung di perairan timur Australia baru-baru ini.
Jerung muncung hitam Australia cuma hidup di kawasan beriklim tropikal tetapi jerung hibrid tersebut ditemui di perairan lebih sejuk pada jarak 2,000 kilometer dari pantai.
Saintis percaya proses mengawan antara dua baka berlainan itu berlaku kerana adaptasi bagi membolehkan jerung muncung hitam terus hidup walaupun suhu air laut kini berubah akibat pemanasan global. - AFP

Credit to: Kosmo online

4 comments:

KhaiRin - anies said...

superb nyer ciptaan Allah

myblog said...

evolusi haiwan untuk terus hidup
datang dari hanif bloglist

http://hanifidrus.blogspot.com/

Kazman & Sue said...

tanda-tanda kekuasaan allah kepada makhluk ciptaanNya......

mama aini said...

besarnya kuasa Allah yg menjadikan !!..

Related Posts with Thumbnails