Sunday, July 6, 2014

Kuih-muih Orang Kelantan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Apa khabar anda hari ini? Sedar atau tidak sudah seminggu kita berpuasa. Puasa kali ini saya berada di perantauan, di negeri Kelantan Darul Naim. Juadah kat sini agak berbeza daripada yang terdapat di Kedah.

Berikut ialah kuih-muih yang saya baru temui.
Kuih Kepit Hidung

Kuih Nekbat

Kuih Lompat Tikam

Setakat ini belum jumpa buah Melaka, kuih Lopes atau seumpamannya kat sini...
Apa lagi kuih yang unik kat Kelantan?

13 comments:

farhana mohamad said...

buah melaka agak popular di kelantan, kami panggil onde-onde. kalau berkesempatan, cuba ke bazar Ramadhan di stadium bola kota bharu. ada program ihya ramadhan juga kat situ.

❤Kamsiah❤ said...

jgn cari buah melaka kat sana..sbb kat sana dipanggil buah mulong atau onde2 hehe...semuanya manis2 ,kan..

BUNDA a.k.a KN said...

katanya masakan dan kuih muih orang2 kelantan ni manis2...

Teacher Basariah said...

1st time dengaq nm kuih kepit hidung..huhu..camno rasanyo eh?

Shaiful Zaidi said...

Ye ke..terima kasih. In sha Allah kalau ada kesempatan saya pi ke sana.

Shaiful Zaidi said...

Ye akak..manis2 belaka.

Shaiful Zaidi said...

Ya Bunda. ..kebanyakan kuih yg saya dah try manis2. ..

Shaiful Zaidi said...

Tak taulah teacher, saya lum try lg yg tu. Cuma sempat ambik foto..

eelobor said...

kuih kepit hidung pertama kali saya dengar dalam hidup saya.... huhuhu, belum khatama lagi rupanya kuih muih negeriku. nama lain bagi buah melaka adalah onde-onde atau "kekoh chaa"

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Cuba cari kuih "taik itik" ada ker tak cikgu. Pernah dengar orang cerita.

Khai♥Rin : anies said...

ahi itik...akok..carra berlauk

shasha bones said...

Sape tahu kuih laila macamna rupe..ader sape2 penah makan...

shasha bones said...

Sape tahu kuih laila macamna rupe..ader sape2 penah makan...

Related Posts with Thumbnails