Saturday, July 20, 2013

Muhasabah Diri di Bulan Ramadhan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Di hari kesebelas kita berpuasa, saya ingin berkongsi artikel ini renungan bersama...

Sebatang pokok dapat membuat jutaan batang mancis,tapi satu batang mancis juga dapat membakar jutaan pokok. Jadi, satu fikiran negatif dapat membakar semua fikiran positif. Mancis mempunyai kepala, tetapi tidak mempunyai otak, oleh kerana itu setiap kali ada gesekan kecil, sang mancis terus terbakar. Kita mempunyai kepala, dan juga otak, jadi kita tidak perlu terbakar marah hanya kerena gesekan kecil.

Ketika burung hidup, ia makan ulat. Ketika burung mati, ulat makan burung. Waktu terus berputar sepanjang zaman. Kitaran kehidupan terus berlaku. Jangan merendahkan siapapun dalam hidup, bukan kerana siapa mereka, tetapi kerana siapa diri kita.

Kita mungkin berkuasa tapi WAKTU lebih berkuasa daripada kita. Waktu kita sedang berjaya, kita merasa banyak teman di sekeliling kita. Waktu kita sakit, kita baru tahu bahawa sihat itu sangat penting, jauh melebihi HARTA.Ketika kita tua, kita baru tahu kalau masih banyak yang belum dikerjakan. Dan, setelah di ambang ajal, kita baru tahu begitu banyak waktu yang terbuang sia-sia.

Hidup tidaklah lama, sudah saatnya kita bersama-sama membuat HIDUP LEBIH BERHARGA. Saling menghargai, saling membantu dan memberi, juga saling menyokong. Jadilah teman perjalanan hidup yg tanpa banyak soal dan syarat. Believe in "Cause and Effect" Apa yang ditabur, itulah yang akan kita tuai.


Selamat berpuasa..

4 comments:

krole said...

menarik dan kreatif penyampian ni bro...huhuhu~mohon nak share nnt bule tak bro?

Shaiful Zaidi said...

boleh krole

khairul hassan said...

dlm makna nya tu tuan .


jom layan Uptown Tmn Selat Butterworth.http://www.gilamodified.com/2013/07/audioshow-uptown-taman-selat.html

Bin Muhammad said...

Indah bait2 bahasanya dan mendalam sekali maknanya.

Related Posts with Thumbnails