Monday, September 24, 2012

Air Berkarbonat Punca Obesiti?

Credit to: Kosmo online
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pagi ini saya tertarik dengan artikel muka depan akhbar Kosmo versi online yang melaporkan   dapatan kajian yang dilakukan mengesahkan bahawa air berkarbonat punca obesiti. Tiga kajian tersebut dilakukan di Amerika Syarikat.

Pada pendapat saya, di negara kita pun masalah yang sama berlaku. Kini lambakan pelbagai jenis minuman berkarbonat yang dijual menjadi sebahagian daripada santapan rakyat Malaysia. Justeru itu, ramai yang mengalami obesiti termasuk kanak-kanak. 

Selain itu, masalah obesiti juga akibat tabiat makan berlebihan khususnya pada waktu malam. Obesiti menjadi lebih kronik apabila individu terbabit tidak aktif dan kurang bersenam. Individu berkenaan turut berisiko tinggi mendapat penyakit kronik seperti kencing manis dan hipertensi. 

So...jom kita amalkan gaya hidup sihat.

Apa pendapat anda?

10 comments:

Kesuma Angsana said...

rasannyer antara punca2 obesitilah !

KhaiRin : anies said...

malangnya, ramai tahu tp masih buat / mkn / minum..da skt br la nk menyesal...


p/s nnt check emel ya..tq

Teacher Basariah said...

punca kencing manis gak tu..

khairul said...

x baguih la ataq2 gas ni

daihatsu yg sempoi.http://gilamodified.blogspot.com/2012/09/daihatsu-boleh-jadi-mcm-ni.html

Kazman / Sue said...

air karbonat ni memacam ada kan.... sifat teringin tu yg selalu org terjebak minum tuu...

shaiful zaidi said...

@ Kesuma Angsana
correct...

shaiful zaidi said...

@ KhaiRin : anies
betul3x..tq. dah check dan reply..

shaiful zaidi said...

@ Teacher Basariah
coz kandungan gulanya sgt tinggi...

shaiful zaidi said...

@khairul
betul3x...Tq.

shaiful zaidi said...

@ Kazman / Sue
sekali-sekala minum ok la, tapi x boleh diamalkan selalu...

Related Posts with Thumbnails