Sunday, September 18, 2011

Nak Kahwin Orang Kedah?

Ada seorang kawan kata, dia suka orang Kedah.

Saya jawab, kalau suka orang Kedah, eloklah kahwin orang Kedah!

Tapi kalau nak kahwin orang Kedah, pastikan anda tahu bercakap dalam longhat Kedah.

Ambil ujian ini dan pastikan anda memang layak kahwin orang Kedah!


Adakah anda tahu makna perkataan-perkataan ini. Ada 50 perkataan, setiap satu perkataan yang betul kita berikan dua (2) markah:

1. pedai ayam
2. ghetu
3. belahak
4. gabai
5. gula gerek
6. menyorok
7. gagau
8. seryat
9. tembun
10. puruih
11. ligan
12. celuih
13. cemuih
14. cemerkap
15. lokoih
16. tahaq
17. koi-koi
18. hemoi
19. kerabat
20. terbey
21. mandom
22. koro
23. pengkaq
24. nangoi
25. kerenyih
26. senanyan
27. temucut
28. pokka
29. tengalong
30. hawin
31. tepereluih
32. kawaq
33. toslet
34. lau
35. perosah
36. tauk
37. ceretet
38. peghak
39. gabuih
40. ketit
41. kokko
42. keloi
43. punggai
44. gedehok
45. cepoh
46. ketoq
47. cenge
48. melangut
49. bincot
50. tabuh

Sekiranya anda dapat markah:

0 - 48% - anda gagal. eloklah cari pasangan dari Lombok!

50% - 78% - anda lulus dan bolehlah mencari pasangan orang Kedah; jangan pilih darai sudah!

80% - 100% - memang sah anda akan kahwin orang Kedah, tahniah!

Amacam?

Kalau dapat kurang dari 48%, jangan kahwin orang Kedah. Nanti mak mentua tanya "Sebelum balik, hampa makan dadah" apa nak jawab?



Credit to: Tn. Norizan Sharif

8 comments:

MaMa AiNi said...

assalam..he2x..dr 50 perkataan tu satu pun mama tak faham maknanya !!..hu2x..suami mama pun org johor...nenek saudara mama stay kat alor star,bila dia cakap kedah..banyak kali mama suruh dia ulang...sbb mama tak faham !! ..he2x..

Anim said...

saiful, 2 thn sy dok SP..9 out of 50 je yang sy faham...kira oklah kan?

Shaiful Zaidi said...

@ MaMa AiNi
salam mama....kesian mama x paham org Kedah cakap....mama kena belajaq dgn tok menakan mama tu...hehehe

Shaiful Zaidi said...

@ Anim
9/50 kira oklah...kena tinggai kat Kedah lg 10 taun baqu boleh paham semua...hehehe

Idah said...

sib baik sayur labi dah kawin..itupun orang terengganu....hehe..

Shaiful Zaidi said...

@ Idah
nasib baik...hehehe

NormaLiza Mah said...

waaaa..... perlu diketahui ni...
ermmm buatnye rmak mertua ckp , tak paham apa..
hihihi
saja singgah sbb entry mcm ada kaitan dgn kehidupan..dan pasti usha iklan utk tmbah $$$ blog.
jom singgah n usha iklan ...
majulah berblog....

Shaiful Zaidi said...

@NormaLiza Mah
salam...bakal berkahwin dgn orang kedah lah ni...takpa belajaq sikit2, lama2 pandai la...

Related Posts with Thumbnails